Какво да очакваме от Startup Weekend Varna 2014

by

SWlogo

Какво е Стартъп уикенд?

Startup Weekend са 54 часови събития, случващи се в различни точки на света всеки уикенд. На тях се събират ИТ разработчици, дизайнери, програмисти, маркетолози и предприемачи за да споделят идеи, формират екипи, реализират проект и стартират нов бизнес.
Фондация Startup Weekend е регистрирана в Сиатъл, Вашингтон, САЩ през 2007 като от тогава насам са организирани повече от 1000 събития на които са участвали над 100 000 предпримачи в над 400 града на 100 страни. Като резултат над 8000 нови предприятия са били старитрани.
Глобални спонсори на събитията на Startup Weekend са Google, Microsoft, Kauffman Foundation и Amazon. Те ще подсигурят на учасниците във Varna Startup Weekend ваучери за техните услуги.
В България Startup Weekend се е организирал в София и Пловдив, като събитията се радват на голям интерес както от посетителите, така и от бизнес ангели и инвеститори.
Startup Weekend Varna ще се проведе за втори път във Варна на 30 Май – 1 Юни.
Събитието бива записвано, след което финалните презентации на готовите продукти се публикуват на страницата на фондация Startup Weekend и там американски и международни инвеститори търсят добри проекти, които да финасират.

Кои са организаторите?

Галин Желязков – СТО 158 ООД

Ивелин Иванов – CEO 158 ООД

Димитър Данаилов – Senior Developer 158 ООД

Тодор Панайотов – Project Manager 158 ООД

Петя Александрова – Marketing & PR Coordinator 158 ООД

Галина Стоянова – Marketing & Event Coordinator 158 ООД

Зорница Дончева – PR & Marketing  Alfa City и Director NewBiz Club Varna

Иван Куков – Web Developer SourceRealms

158 ООД е бързо развиваща се компания от ИТ сектора. Разполагаме с качествен и хомогенен екип за изработката на различни уеб приложения, уеб базиран софтуер и различни видове мобилни и уеб апликации. Портфолиото ни обхваща клиенти и проекти в над 10 страни и на 3 континента, като имаме представителства в 6 различни държави. В портфолиото ни влизат и наши проекти, които администрираме и развиваме, като BGrazpisanie.com – най-голямата транспортна система за пътуване и продажба на билети в България, както и мажоритарно участие в една от водещите логистични мрежи в Австралия – GoFreight.

Варна Лаб е физическо място предназначено главно за хора с интереси в ИТ областта, но не само. Направено е по международен модел на т.нар. хакерспейсове. Днес във всеки по-голям град в света има поне по един хакерспейс. Целта на това място е да създаде общност от хора, които да си помагат чрез споделяне на знания. Организираме различни курсове, лекции и дискусии всяка седмица, а през останалото време използваме мястото за co-working space.

Кои са менторите?

Ролята на менторите по време на мероприятието е от изключително значение. Това са хората, които ще напътстват участниците, като им дават полезни съвети при разработването на техния проект. Целта ни като организатори беше да поканим доказали се специалисти, както и хора с опит в различни области.

Николай Митев – основател на BeLean ltd.

Димитър Владиков – адвокат

Александър Миланов – CTO i4web.biz

Златка Лечева – Project Manager Intercard Finance ltd.

Христина Василева – председател на Varna Business Consult Cluster

Eвгени Йорданов – StartUP Evangelist/Search and Social media marketing specialist

Александър Димов – IT Project Manager

Юлиан Колев – Senior Software Developer Zariba

Николай Василев – Co-founder of Talkie, Senior Android Developer at StangaOne1

Димитър Димитров – Co-founder of Talkie, Serial Entrepreneur, StartUp Weekend Winner

Една идея и едни умения са необходимата база за старт, но не всеки съумява да финишира!

Защо такова събитие е полезно?

Startup Weekend Varna ще е полезно на Варненската предприемаческа общност, тъй като ще събере на едно място хората, които реално желаят да стартират собствен бизнес и ще ги свърже с активните инвестиционни фондове в България, както и с доказани специалисти в различни сфери на бизнеса. Събитието предлага условия за обмяна на опит, създаване на нови бизнес контакти и формиране на дългосрочни партньорства.

Ползи за участниците:

  • всеки екип ще получи безплатен хостинг и домейн предоставени от фирма ICN.bg
  • всеки участник ще получи оценка и насоки за своята идея от специалисти
  • възможност да презентират идеята си пред активни инвеститори и да получат оценка от тях
  • менторство от доказани професионалисти
  • присъединяване към активна предприемаческа общност
  • кетъринг и забавна програма предоставени от спонсорите на събитието

Награди и мотивация

Като формат събитието Startup Weekend е състезание, чиято основна цел е да отсее качествените и работещи проекти от бизнес гледна точка. Именно за това, като основна награда на подобен формат се приема финансовата подкрепа на различните инвестиционни компании, които да инвестират в тези идеи. Ще има представители на четири такива фонда (eleven, LauncHub, VoiVova ventures и Start It Smart), което само по себе си дава гаранции за сериозни ресурси и бъдеще на спечелилите проекти.
Отделно от големите награди, различните спонсори ще предоставят материални награди, обвързани със тяхната дейност. Ще има хостинг планове и домейни за всички участници от ICN, фотоапарат от Nikon, онлайн книго от Blinkist, книги от Института за свободен капитализъм “Атлас”, 50 GB Free Cloud Storage от pCloud, безплатен достъп до Beehive – Споделено работно място Варна, парична награда, осигорена от Метрореклама при презентиране на тяхна идея и парична награда от Microsoft, за участниците, използавщи тяхна технология. Очакват се и неназовани допълнителни награди от някой спонсори, които ще бъдат предоставени в последния ден на определени от тях участници. Голямата награда, която ще бъде връчена на победителя е шанс да прескочи първите интервюта за финансиране на LauncHub и да премине към финално такова за реално финансиране.
Формата Startup Weekend не разрешава финансови награди във вид на кешово плащане и по тази причина сме търсили съдействие от фирми, които да предоставят награди свързани с ИТ сферата и технологиите.

Кои са поканените съдии?

За събитието се старахме да поканим съдии, които могат не само да отсъдят отличните от не толкова добрите идеи, но могат и да предложат реално финансиране. Затова сме поканили:

Дилян Димитров – Co-founder of Eleven Accelerator Venture Fund

Румен Илиев – Partner at LAUNCHub

Ави Пашеева – Investment Manager at VoiVoda Venture

Петър Шарков – President at Start It Smart

Павел Пенчев – CEO of Econt Express Ltd.

Диди Маджарова – Business Development Manager at Metroreklama

Галин Динков – Co-founder Zariba

Рун Совндал – Co-owner and CEO of international SEO agency First Online Solutions