Startup Ecosystem of Varna 2013/2014

by

Варна е втория по големина на населението град в България и също като всеки друг Европейски град може да се похвали с Startup Екосистема.

До началото на 2013, Startup Екосистема във Варна представляваше:
Бизнес Клубове
New Biz, Biz2Bizi, Open Coffee Varna,

Клъстъри
IT Cluster Varna

Университети
Варненски Свободен Университет
Икономически Университет Варна
Технически Университет Варна

Студентски организации
AIESEC
JCI

Хакерспейс
Varna lab

Младежки НПО
Варна на младите
Център за изобретатели и предприемачи

Въпреки тези множество работещи инициативи, връзката между тях не съществуваше. Startup Weekend Varna се проведе за пръв път във Варна на 31 Май 2013 и пое амбицията да стане тадиционното събитие за предприемачество в края на Май всяка година. Това беше първото събитие, което събра множество от организаторите на отделните инициативи във Варна и показа възможност за работа по между им. Резултатите бяха главозамайващи – едно от най-добре организираните събития по този формат, силни идеи и подготвени участници, реализиран и успешен победител.

Startup Weekend Varna беше предшестван от 10 седмичен Курс по Предприемачество, на който свободно всеки можеше да научи как да стане предприемач и да се подготви за всички аспекти от живота на предприемача. Тандем от двама допълващи се лектори водеше всяка лекция на курса и даваше 2 гледни точки по всяка тема. Видео записи може да видите на youtube канала ни.

Недостатък на Варна през 2013 година беше липсата на място където да се събират всички предприемачи. Докато София имаше Betahouse и Soho, Варненските предприемачи търсеха мястото където да намерят съмишленици, бъдещи co-founders и работно място.

2014
beehive_logo
Ситуацията през 2014 е доста по добра за Варненските предприемачи, поради това че организаторите на Startup Weekend Varna създадоха Сдружение Споделено Работно Място Варна  и не след дълго с финансовата помощ на множество дарители се появи Beehive – Varna’s Co-working space. Вече крехките идеи родили се на Startup Weekend Varna 2014 ще имат почва където да израстнат. Множеството безплатни курсове с ИТ насоченост, които се провеждат всяка вечер в Beehive създават силно ИТ общество в града.


През 2014, Курса по Предприемачество ще се проведе след Startup Weekend Varna и ще е насочен предимно към стартъпите родили се на събитието. Български и чуждестранни предприемачи ще споделят опита си с младите startup-и, ще отделят специално време за менторстване на новите идеи по формата Startup Grind powered by Google.

2014 е по-добра и защото победиеля на Startup Weekend Varna 2013 успя да се реализира и да стигне до Силициевата долина, а това на свой ред привлече вниманието на инвеститорите към града. Огромния интерес на Български и Чуждестранни VC (Високорискови инвестиционни фондове) към събитието Startup Weekend Varna 2014 не закъсня и повечето от тях предложиха директни награди за победителя, без първоналачни интервюта и уговорки.

Още един от позитивитие на 2014 и Startup Weekend Varna е Общинския фонд за насърчаването на предприемачестовото и Startup-ите във Варна създаден от новоизбрания кмет Иван Портних. Това заедно с Програма “Предприемчив Българин” съ-финансирана от EC дава множество възможности за микро безвъзмездно финансиране на участниците на Startup Weekend Varna през 2014.

Ако все още се чудите какво да правите през 2014, започнете с посещения на курсовете в Beehive всяка вечер от 18.00, продължете с участието си в Startup Weekend Varna на 30 Май, създайте свой собсвтен бизнес под менторството по време на Курса по предприемачество през Юни и получете финансиране от множеството източници, които сме подсигурили през Септември.