ICN.bg

by

ICN.Bg е водеща хостинг компания, която се е наложила като лидер и двигател на иновациите в областта на българския пазар. Предлага високо качествени услуги и обслужване и първа въвежда на българския пазар услугата clоud хостинг. Нашата формула за успех е комбинацията от доказано качество на предлаганите хостинг услуги и грижа към всеки клиент. От създаването си през 2004 до сега, ние успяхме да открием оптималната стратегия за развитие – високотехнологично оборудване, професионално и коректно отношение към клиентите посредством 24/7 технически съпорт, следене на световните тенденции в областта и въвеждането им на българския пазар.

Началото на ICN.Bg поставихме през 2004 г. – с много ентусиазъм и смели мечти да създадем иновативен бизнес, който да утвърдим и развием през годините. По това време хостинг пазара в България не беше развит и видяхме свободна пазарна ниша, която успешно използвахме. С ограничения капитал, с който разполагахме по това време – изцяло лични спестявания, закупихме първите си сървъри и се нанесохме в първия си офис – един малък гараж, който обаче подредихме с много любов. Подхождахме индивидуално към всеки клиент и се стараехме да отговорим максимално на неговите нужди. С приятелското си отношение и непрестанна работа успяхме да спечелим доверието на клиентите и да изградим стабилни отношения с тях. А те от своя страна ни препоръчваха на приятелите и познатите си. Така за кратко време спечелихме много клиенти. Всичко, което печелихме инвестирахме в бизнес, в закупуването на новo оборудване, последно поколение, за да дадем на клиентите си най-доброто.

Нашата стратегия за оцеляване през първата година беше толкова смела, колкото и мечтите ни. Създаването на собствен бизнес изисква много жертви и труд, затова работихме денонощно. Сблъскахме се с всички трудности, за които бихте се сетили, но нито за момент не сме си помисляли да се откажем от мечтата си.

Когато създадохме ICN.Bg все още нямаше установен стандарт за предлагане на хостинг услуги в България. Това беше първата цел, която си поставихме. Изградихме наш метод за работа с клиентите – бърза, адекватна, професионална и денонощна поддръжка – 365 дни в годината. Създадохме редица автоматизирани системи и процеси, които да улесняват използването на услугите ни. Внедрихме всички добри световни практики за оптимизация на сървърните платформи, заложихме използването на нови стабилни версии на всички познати софтуери. В допълнение създадохме унифицирана развойна среда, в която да тестваме предварително всички нови предложения, които доставяме на потребителите си. Не на последно място започнахме да работим по предлагането на допълнителни услуги и екстри за нашите клиенти, като се стремяхме да ги предоставим на атрактивна цена.

Само след 6 месеца вложените усилия и труд ни се отплатиха. Постигнахме бърз растеж, който ни даде възможност не само да закупуваме ново и качествено оборудване, а и да се преместим в нов, много по-голям офис, както и да увеличим екипа си.

Заедно със споделения хостинг и домейн имената, започнахме да предлагаме наети сървъри, виртуални сървъри и колокация, с всяка година увеличавахме и параметрите на предлаганите услуги.

В момента ICN.Bg работи с над 30 000 клиента. Довериха ни се големи корпоративни клиенти, множество уеб дизайнери и разработчици, частни лица и фирми, с които изградихме стабилни партньорски отношения. Безвъзмездна помощ предложихме на множество нестопански и неправителствени организации. В подкрепа на българското образование предоставяме безплатен хостинг на училища, ученици, студенти и преподаватели.

Днес сме горди от всичко постигнато и бихме се радвали да вдъхновим младите старт-ъпи с нашия опит и успех. Бихме ги посъветвали да не се страхуват да рискуват, но и внимателно да обмислят действията си. В началото винаги е трудно, но няма нищо по-хубаво от това да виждаш как се развиваш и как постигаш целите си.

Юлиян Бориславов
CEO